Skip to main content

A og O når du forhandler

A og O når du forhandler
Form to
Uanset hvilken type af forhandling det handler om – kontrakt, løn, personalegoder – er der nogle generelle råd der gælder.
Vælg det rette tidspunkt, særlig når du skal forhandle om løn. Det bedste udgangspunkt er hvis du lige har gjort noget usædvanlig godt, måske har du øget salget i din region, effektiviseret arbejdet på din afdeling, påtaget dig mere ansvar eller gennemført et kursus som du tydeligt kan vise gavner virksomheden. Lav en liste over dine styrker inden forhandlingen.
Vær godt forberedt og vær på læst, det giver troværdighed.
Ha klare mål. Ved du hvad du vil og handler du efter det? Bestem hvilke resultat du vil opnå når forhandlingen er afsluttet. Du skal også kunne vise hvordan dine mål passer med virksomhedens.
Lyt til modparten. Hvis du vil få andre mennesker at ændre opfattelse, skal du begynde med at finde ud af hvad der er vigtigt for dem og hvad der driver dem. Sæt dig ind i hans/hendes situation.
Henvis til accepterede fakta. En stor del af overtalelseskraften ligger i at man legitimerer sine idéer ved at henvise til accepterede fakta. Nogle bruger love, andre statistik eller lønundersøgelser. Så henvis til hvad andre i samme position gør og hvad virksomheden tidligere har haft som policy.
Vær beredt på modargumenter. Det er vigtigt at du har tænkt over hvilke modargumenter modparten kan komme med og hvordan du bedst møder disse. Du må sortere dit BATNA (Best Alternative to Negotiated Agreement), det vil sige handlingsplaner for hvad du gør hvis forhandlingen ikke lykkes, så du kan forbedre dine alternativ i en svær situation.
Ærlighed varer længst. Den du forhandler med vil du sandsynligvis møde igen, derfor er det vigtigt at bevare troværdigheden og ikke opfinde meritter eller andet der kan afsløres som falskt.
Skaf et pokerface. Du kan måske ikke lide resultatet af forhandlingen, men lad det ikke gå ud over modparten i form af personangreb. At blive sur og aggressiv er ikke en god grund for fremtidige relationer!
Indtal dig selv at du når dine mål. Jo højere du sætter barren, desto mere vil du stræbe efter at nå op til den. Dette betyder dog ikke at du altid vil lykkes, men du vil i hvert fald nå længere end hvis du slet ikke har tænkt over situationen. Hvis du ikke tror på dig selv, kan du heller ikke kræve at arbejdsgiveren skal gøre det.

Back to top