Skip to main content

Arbejd i udlandet! Drøm eller virkelighed?

Arbejd i udlandet! Drøm eller virkelighed?
Hvis du i længere tid har følt at Danmark ikke er stort nok til dine ambitioner og karriereplaner, bør du måske begynde at tænke på at arbejde i udlandet. Monster har selvfølgelig også jobbet til dig som vil søge lykken udenfor Danmarks grænser, men ud over at finde et job, er der meget andet, der også skal overvejes. Hvordan gør man og hvad skal man tænke på før man træffer sin beslutning? Monster hjælper dig med tips som et første trin på vejen.

Overvej din beslutning nøje
At bestemme sig for at flytte udenlands er ikke noget der sker i en håndevending, men noget, der bør overvejes nøje. Som med alle store beslutninger findes der en hel del for- og bagdele som skal stilles overfor hinanden. Først og fremmest skal du overveje hvilke konsekvenser din flytning til udlandet kan have. Selvfølgelig for dig selv, men også for dine omgivelser. Relationen til din familie, dine venner og din kæreste kan blive lidende, og dit eget sociale liv kan komme lidt i baggrunden en tid. Samtidig får du mulighed at udvikle dig og vokse, både i din karriere og på et personligt plan. At have en tid i udlandet på sit CV vil også åbne øjnene på mange der rekrutterer, og giv det et skub fremad i din karriere, hvis du senere søger job hjemme i Danmark igen. Lad det tage tid at komme frem til en beslutning.

Forberedelser og planlægning
Når du har taget beslutningen bør du overveje hvilket eller hvilke lande du vil arbejde og bo i. Når det gælder lande i Europa har vi ofte et ganske klart billede af hvordan man lever og hvordan arbejdskulturen ser ud. Der vil naturligvis være forskelle, men de vil ikke være lige så tydelig som hvis du eksempelvis vælger at arbejde i Asien. Du har heller ikke så lang vej hjem, hvilket kan være en tryghed i begyndelsen. En anden ting man bør tænke på er at på grund af at vi er med i EU, er det ofte let at flytte mellem lande indenfor EU. Men på den anden side, hvis du vælger at arbejde i et land udenfor Europa, langt fra europæiske konventioner, så får du en helt anden oplevelse med forskellige kulturer, skikke og brug.

Når du er kommet så langt at du ved hvilket land du vil satse på, har du brug for at finde ud af hvilket slags visum og andre godkendelser du skal have for at få lov til at arbejde i landet. Den slags ansøgninger kan tage lang tid, så vær ude i god tid. Vent ikke til sidste øjeblik. En anden vigtig ting at finde ud af før du flytter udenlands er spørgsmålet om forsikringer. Spørg dit forsikringsselskab om hvad der gælder for dig. Du bør også undersøge om du skal vaccineres, før du rejser.

Du skal jo også have et sted at bo. Mange virksomheder kan tilbyde hjælp til sine ansatte med at finde en bolig, noget der er til god hjælp, da det ikke altid er så let at finde en god bolig udenlands. Hvis du selv skal finde et sted at bo, kan denne hjemmeside www.iut.nu (International Union of Tenants) være til god hjælp – her kan du finde boliger i lande i hele verden.

Vil du trods ophold i udlandet gerne have daglig forbindelse med Danmark, så findes der mange danske virksomheder der har etableret sig i udlandet, noget du kan du tænke på når du skal du søge et nyt job. Et par eksempler er Vestas Wind Systems, Novozymes og Bestseller. Denne mulighed er selvfølgelig afhængig af hvad du vil arbejde med, måske bygger du videre på din påbegyndte karriere eller så vælger du en helt ny bane. Det er dit valg.

Ved valg som i mange tilfælde kan være helt afgørende for fremtiden, er det snarere reglen end undtagelsen at man ved tvivler før store beslutninger, som eksempelvis en rejse væk fra trygge Danmark for en mere uvis fremtid. Er du meget usikker, så vent lidt med at tage beslutningen. Mulighederne for at komme ud i verden forsvinder ikke. Men husk at det er de ting man IKKE gjorde som man fortryder, sjældent det, man faktisk turde gøre.


Back to top