Skip to main content

At netværke på jobbet

At netværke på jobbet

Nogle gange kan det, ud over at skulle sætte sig ind i et nyt job, føles svært også at skabe kontakter på den nye arbejdsplads. Da kan det hjælpe at netværke. Ja, at netværke handler ikke bare om at få et job, men er også en måde at få succes på i sit nye job og i den fortsatte karriere.

Når du begynder på et nyt job bliver du bedømt allerede fra den første dag og så vil du sikkert gerne opfattes som en ambitiøs og handlekraftig person. En god måde at komme i gang på er tidligt at præsentere sig for kollegaer i forskellige roller. Når du er ny er det godt, hvis du er synlig, uden at være for egenrådig.

Du skal netværke også uden for din arbejdsgruppe, men behøver ikke at inkludere alle på virksomhedens lønningsliste. En god idé kan være at begynde med mennesker, som er begyndt i samme job som dig for måske et år siden. De ved, hvad du kan vente dig. Dernæst kan du spørge din chef, hvilke personer i virksomheden, som det er vigtigt for dig at træffe.

Hvordan gør du?
Når du er ny i et job, vil du få mange kontakter hurtigt, men samtidig skal du passe på ikke at blive kendt som den, der bare snakker og hænger ud i kantinen. Du vil også gerne vise, at du arbejder hårdt. Sørg for at netværke i frokostpausen og når du henter kaffe. Inden du beder din kolleger om råd, skal du overveje, om de har tid. Om morgenen inden arbejdsdagen begynder kan være et godt tidspunkt at snakke på.

Det er som sagt vigtigt, at du udvider dit netværk uden for din egen afdeling. Tilbyd at være med i arbejdsgrupper, der går på tværs af afdelingerne. At have gentagne møder med personer fra andre afdelinger er en perfekt måde at netværke på og lære mere om andre dele af virksomheden.

En mentor kan sætte fart i dine netværksaktiviteter
Specielt når du er nytilkommen kan en mentor være en stor hjælp til at udvide dit interne netværk, specielt opad i organisationen. Men tænk på, at du også, hvis du får en mentor, som ikke er din egen chef, bør informere din chef om dette, således at du ikke træder nogen over tæerne.

Læn dig tilbage og lad netværket arbejde
De fleste af dine netværkskontakter skal være uformelle og uden dikkedarer. Start ikke med for mange møder på for kort tid, så dine nye kolleger vil begynde at undre sig. Selv om netværksaktiviteter er vigtige, er der andre opgaver, der konkurrerer om din opmærksomhed i begyndelsen. Så føl dig ikke presset til at begynde at netværke allerede i første frokostpause!Back to top