Skip to main content

Forkerte spørgsmål ved jobsamtalen

Forkerte spørgsmål ved jobsamtalen

Forkerte spørgsmål ved jobsamtalen
Jennifer Hagberg for Monster.dk

Krænkende spørgsmål
Sygdomme i familien?
Hvilken religion har du?
Hvornår har du planlagt at få børn?
Hvilken seksuel observans har du?

Visse spørgsmål hører ikke hjemme til en jobsamtale. Ifølge Christer Löfberg, jurist, er spørgsmålene ikke ulovlige, men ordvalget er forkert.

- Hvis visse interviewspørgsmål var ulovlige, ville de være strafbare, det vil sige, at det ville være kirminelt at stille dem, og det er ikke tilfældet. Man kan vel snarere kalde visse spørgsmål for krænkende, og sådanne spørgsmål behøver man ikke at svare på.

Hvad gør man, hvis man synes, at man behandles forkert af arbejdsgiveren?
- Hvis man har oplevet krænkende særbehandling, kan man anmelde arbejdsgiveren til sin fagforening, som i grove tilfælde, vil gå videre til politiet. Normalt handler det om etnisk diskrimination på grund af race, hudfarve og nationalitet. Arbejdsgiveren har trods alt ret omfattende rettigheder, både med hensyn til at vælge og vrage blandt ansøgerne og til at stille interviewspørgsmål.

- Nu bliver det for eksempel stadigt mere almindeligt, at arbejdsgiveren spørger om ens genetiske historie, om der findes sygdomme i familien, hvilket man ikke tidligere behøvede at svare på. Derimod kan arbejdsgiveren kræve, at der fremvises en helbredserklæring.

No comment
Spørgsmål. man oplever som krænkende, behøver man altså ikke at svare på. Men samtidig kan det være lidt vanskeligt under en jobsamtale at svare "No comment" på en pæn måde med henvisning til en krænkende oplevelse. Jeg spurgte Tina Sörqvist, som er rekrutteringsmedarbejder på Jobline, hvordan man giver udtryk for, at man ikke vil svare.
– Det er meget afhængigt af situationen. Men jeg synes, at hvis du har tillid til den person, du taler med, skal du sige rent ud, at du finder spørgsmålet ubehageligt. Ellers kan en variant være at sende spørgsmålet tilbage til den, der interviewer, og spørge "Hvorfor stiller du det spørgsmål?" og "Er dette spørgsmål relevant for stillingen?". Desuden bør man spørge sig selv, hvad der ligger bag spørgsmålet. Måske viser den virksomhed, man søger job i, sig at være en meget konservativ virksomhed. Så må man spørge sig selv, om man stadig har lyst til at arbejde der?

- Og så kan man jo komme med vage svar. For eksempel på spørgsmålet om, hvornår man kan tænkt sig at få børn, kan man jo altid svare: "Ikke lige nu, men engang med tiden". En gang med tiden kan jo være om to år eller i næste uge.


Back to top