Skip to main content

Gør din jobsøgning effektiv!

Gør din jobsøgning effektiv!

Af: Hans Andersen

"Arbejdsløsheden stiger fortsat", "Ledigheden har bidt sig fast!", "Flere ledige i Danmark!" Dagspressens overskrifter taler for sig selv, og for at ingen skal være i tvivl har regeringen meldt ud, at der samlet set vil komme 10.000 flere ledige i 2004. Ikke mindst akademikere er hårdt ramt. Kombinerer man nyhedsstrømmen med stribevis af afslag på sine ansøgninger, kan det som nyuddannet kandidat være svært at fastholde den positive indstilling. Men heldigvis fortæller pressen os ikke hele sandheden, og faktisk findes der også en helt anden måde at se tingene på.

Realiteten er nemlig, at der er stadig masser af job derude. Prøv bare at gå ind på jobportalerne. Der findes ca. 12.000 ledige job! Se i aviserne, der bringer ca. 500 nye job ugentligt - for ikke at tale om fagbladene. Man kan også besøge virksomhedernes hjemmesider eller gå til rekrutteringsbureauerne. Og tænk samtidig på at ca. 60% af alle job slet ikke bliver slået op - det betyder, at uopfordrede ansøgninger faktisk slet ikke er så tosset en idé.

Drop de fine fornemmelser!
Til trods for ovenstående gode nyheder er det ikke tiden, hvor man skal være for kræsen, når man skal have et job. Det er altid bedre for ens CV at have arbejde end at være ledig - også selvom det måske ikke lige er ønskejobbet. Det betyder, at man nogle gange må sige ja til job, som måske ligger under det niveau, man er vant til eller ønsker. I stedet for at søge snævert kan man prøve at holde det til job inden for et specielt område - f.eks. bestemte branche eller stillingstyper, og så kan man arbejde sig til ønskejobbet eller vente på at det kommer. Så første skridt i jobsøgningen er at finde ud af, hvad man vil i lidt bredere forstand.

En god, simpel ansøgning
Der er mange måder at søge på, men det er rigeligt at lave et pænt ansøgningsbrev samt et let og overskueligt CV. Man behøver ikke lave vanvittige indpakninger, selvom nogle modtagere tænder på det. Det er nok at skrive en fed overskrift, og skabe interesse i de første linjer. Det handler om at skabe interesse og blive inviteret til samtale. Og så er det vigtigt at huske, at uanset hvem du er, vil du modtage afslag på nogle af dine ansøgninger. Men i stedet for at lade dig knække, så væn dig til det, og lad det ikke gå dig på!

It's a numbers game
Du kan med fordel strukturere din jobsøgning ved at gøre den aktivitetsbaseret. Sæt dig selv nogle månedlige mål for, hvor mange og hvilke typer henvendelser du vil lave. F.eks. 50 uopfordrede ansøgninger, 50 ansøgninger på stillinger du har set annonceret og send dit CV til 50-100 rekrutteringsvirksomheder. Det er altid en god idé at tilrette sin ansøgning i forhold til virksomheden og det job, der søges. Det kan dog dreje sig om små justeringer, så det er ikke nødvendigt at formulere en helt ny ansøgning til hvert sted. Når du sender uopfordrede CV'er, så kan du prøve at tage fat i afdelingslederen for det område, du ønsker job i. Meget ofte er rekrutteringen decentraliseret i de store virksomheder, hvor man normalt sender sin ansøgning til personaleafdelingen. Så her hopper du et led over, og gør dig selv synlig, der hvor behovet opstår til at starte med!

Netbaser
Du kan oprette dit CV på netbaserne: Jobindex, Jobzonen, Monster, Stepstone, Jobnet, Matchwork og Ofir, og der findes sikkert også mindre nichebaser, som kan være relevante for dig.
Og sørg for at følge løbende med i baserne - de får hele tiden nye jobs. I denne tid finder du jobbet - ikke omvendt!

Vikarbureauerne
Du kan også overveje at starte som vikar, med det mål, at vise dit værd i virksomheden og så blive fastansat ad den vej. Det sker meget hyppigt. Mange virksomheder har ansættelsesstop og tal på, hvor mange de maksimalt må være, men skal stadig bruge folk, og det sker via vikarbureauerne!

Netværket
Tal med dit netværk, lad dem vide du er på udkig efter nyt job og ring til virksomhederne. Tal med afdelingsledere, HR konsulenter og direktører! Ring til headhuntere eller konsulenter hos rekrutteringshusene - gør dig synlig! Måske rammer du jobbet, når du mindst venter det!


Back to top