Skip to main content

Klar til lønforhøjelse?

Klar til lønforhøjelse?

Din første lønforhandling plejer at indtræffe samtidigt som din ansættelse begynder. Næste gang det er tid til at forhandle, skal du helst have kommet godt ind i arbejdet og har derfor en meget stærkere position. De fleste virksomheder vil beholde gode ansatte, fordi det koster både tid og penge at ansætte nye.

Hvornår er den rette tid?

Du kan bede om lønforhøjelse når som helst, men der er tidspunkter, der er mere naturlige end andre, som f.eks. efter en udviklingssamtale i slutningen af kalender- eller regnskabsåret. Det er på det tidspunkt, virksomheden gennemgår i hvilket omfang organisationens mål blev nået, og har du bidraget til virksomhedens fremgang, er det nu naturligt for dig at diskutere din fremtid.

Den generelle regel er at ikke bede om lønforhøjelse mere end én gang per år, hvis dit ansvar ikke ændrer sig dramatisk. Sørg for at gøre så meget som muligt når tilfældet kommer.

Forbered dig på at stille spørgsmålet

En lønforhandling kræver mindst 30 minutter af din chefs fulde opmærksomhed, så book et møde med ham/hende. Hvis du bliver bedømt efter månedlige mål, er det nok bedst at tage samtalen i begyndelsen af måneden, når det er mere roligt.

Når du har undersøgt din markedsværdi, skal du forberede mødet nøje. Desto stærkere argumenter, desto større chance for at du får dine krav igennem. Brug alle fordele du kan tænke på, for at tale for din sag, f.eks. nye kompetencer du har tilegnet dig, gode præstationer, flere arbejdsopgaver og mere ansvar.

Glem heller ikke de bløde værdier, de kan være afgørende for, at din chef skal se din totale værdi for organisationen. Det handler om din attitude, dit arbejde i team, at du altid overholder deadlines, din relation til dine kollegaer, m.m.

Dagene før mødet kan du fange løse tråde. Hvis du har en god relation med andre chefer i virksomheden kan du bede dem om at e-maile din chef og fortælle, hvordan de ser på din indsats. Hvis du sigter på at avancere indenfor virksomheden så tænk på dit tøj. Gør det let for din chef at se dig i en anden, mere velbetalt rolle.

Tal for dig

Du er sikkert nervøs for samtalen, men brug samme taktik som under ansættelsessamtalen. Sid ret i ryggen, hold øjenkontakt, tal tydeligt og optræd ikke fraværende.

Begynd gerne mødet med at tale om et projekt eller lignende, som du nylig afsluttede på en god måde. Det er en god, positiv begyndelse.

For at fremgangsrigt forhandle sig til en højere løn, er du nødt til at være tydelig med, hvorfor du er det værd. Sig ikke at du vil have højere løn, bare fordi en kollega har fået det. Jo sikrere du er på, hvad du vil opnå, og jo tydeligere du kan påvise din værdi, desto større er chancen for succes.

Sigt højt

I alle forhandlingssituationer skal du bede om mere end du forventer dig. Du kommer til at ærgre dig, hvis din chef hurtigt går med på dine krav. På den anden side skal du ikke bede om en urealistisk sum, fordi det kan opfattes som urealistisk og uden grund i virkeligheden. Lad chefen vide, at du er rede at påtage dig mere ansvar for at få højere løn.

Forvent dig en vis modstand og vær parat til at stå fast, men vær ikke alt for hård. Ofte kan din chef ikke give svar med det samme, men du kan give ham/hende en tidsfrist, som du gerne vil have svar indenfor. Tænk over hvilke indvendinger eller modargumenter din chef kan komme med, og forbered svar til dem.

Hvis det ikke er muligt at give dig den sum du gerne vil have, så vær parat til at spørge efter andre goder f.eks. tjenestebil, større bidrag til pensionen, en ekstra ferieuge m.m. Disse alternativer kan vise sig at være mere omkostningseffektive og lettere at opnå.


Back to top