Skip to main content

MBA… Hvorfor og hvordan

MBA… Hvorfor og hvordan

Af: Robert J. Hartnett, MBA, Director Edinburgh Business School MBA Programme

MBA står for Master of Business Administration og er en krævende, akademisk baseret uddannelse men med et stærkt praktisk element. Kombinationen giver en varieret og dyb viden, som det ellers kan være nærmest umulig at opnå. Art Kuhn, Director of the Graduate School of Business på San Francisco State University har udtrykt det på denne måde: "Jeg mener, at du, med en MBA i bagagen, er i en meget bedre position til at kunne nå en top-management stilling. Alene den mængde viden, der ligger i studiet, er enorm. Der er så meget, der kan læres, at jeg tvivler på, at den viden kan hentes på jobbet alene".

Men der er en række områder, der kræver lidt opmærksomhed, før du som potentiel studerende vælger, om en MBA er den vej, du ønsker at tage, og før du vælger uddannelsessted…

Forventninger til en MBA
Indledningsvis er det nødvendigt, at du gør dig klart, hvilke forventninger du har til en MBA, at du er tilfreds, med de områder den omfatter, og hvad den sigter mod at lære de studerende. Som udgangspunkt bør en traditionel MBA introducere den studerende til disciplinerne omkring generel top-management, herunder viden om og træning i det totale overblik over en organisation som en topchef behøver.

Det er derfor en MBA bør omfatte områder som f.eks. accounting og finance, economics, marketing, organisational behaviour, quantitative methods og strategic planning. Ved at sigte bredt, men stadig kræve en dyb viden, bør en MBA gøre den studerende i stand til, på et højt niveau, effektivt at kunne håndtere de mange forretningsmæssige udfordringer, han eller hun møder hver dag.

Men ikke alle MBA-programmer er sådan. Nogle MBA'er sigter mod ekspertviden indenfor særlige områder såsom finans- eller sundhedssektoren - alt sammen med en smal specialisering som udgangspunkt. Andre, mere anvendelige måske, tillader den studerende at bygge dette speciale oven på deres egentlige MBA.

Flere veje til målet
Selvom en MBA kan nås ad forskellig vej - fuldtid, deltid, distance learning eller en kombination af disse, er det en MBA. Og kravene til de studerende, på de gode skoler, er fuldt ud lige høje, hvad enten man vælger distance learning eller at være "on campus" på et universitet. Så den ene vej til målet er lige så god som den anden. Men undervisnings-modellerne er forskellige, og varierer ofte fra land til land.

Som eksempel kan nævnes, at case-study modellen er særligt populær i USA. Denne model dækker over, at den studerende analyserer virkelige corporate problemer, der præsenteres af underviserne. Derudover er der case-study/lærebog metoden, hvor der undervises i et teoretisk grundlag, de studerende så anvender til at løse cases. Endelig er der, hvad jeg kalder "kerneviden-metoden", der ad en mere "akademisk" vej sigter mod at lære de studerende alle nøgleelementerne i en MBA - og at lære dem det til bunds. Men hvilken der er den bedste, er i sidste ende et spørgsmål om temperament, smag og behag.

En langtidsholdbar investering
Som nævnt ovenfor, er der forskel på både vejen til en MBA og undervisningsmetoderne der fører til den - og der er også forskel på vurderingen af de studerendes viden.

Mange business schools og universiteter inkluderer opgaveløsning i deres test af de studerendes viden på hvert modul. Andre anvender eksaminer eller en kombination af opgaveløsning og eksaminer samt måske en hovedopgave.

Et af hovedpunkterne i opgaveløsningsmodellen er, at den ofte er stærkt fokuseret på et enkelt område af modulet og ofte relaterer til en bestemt type virksomhed. Man bliver eksamineret grundigt i dette område, men nedprioriterer måske andre elementer. Det er anvendeligt, men begrænser også samtidigt den studerende i at opnå viden om områder, udover den aktuelle organisation opgaveløsningen omfatter.

Den mest akademisk krævende er eksaminationen. Særligt når eksaminationen tester den studerende i hele pensum, uden hjælpemidler, og samtidig kræver at den studerende selv leverer fyldestgørende svar. Her kræver det, at man virkelig kan sit stof for at bestå hvert enkelt modul.

En MBA er en investering, både i tid-, penge og karriere. Men det er også en langtidsholdbar investering. Og vælger du at gå efter denne ultimative business uddannelse, mener jeg, at du skylder dig selv at udnytte muligheden for virkelig at blive udfordret og opnå fuldt udbytte.

Jeg håber, at dette indlæg har givet stof til eftertanke. Men sidder du fortsat tilbage med spørgsmål, eller ønsker du yderligere information om, hvorvidt en MBA er noget for dig, så ring på 70 20 72 36 eller skriv på admin@ebsmba.dk.

Af: Robert J. Hartnett
MBA, Director Edinburgh Business School MBA Programme,
Scandinavian Centre


Back to top