Skip to main content

Tilpas dit CV for at søge job i udlandet

Tilpas dit CV for at søge job i udlandet
Form to

Selv om os danskere er kendte for at være gode til engelsk, kræves der mere end en direkte oversættelse for at præsentere sit CV for en arbejdsgiver i udlandet.

Der findes subtile forskelle som danskere bør tænke på når man præsenterer sig selv og sit CV i udlandet – ting der ellers kan overses.
Til at begynde med er det i mange lande, f.eks. USA, Canada og Storbritannien, ikke passende at skrive alder, civil status, udseende, religion eller seksuel lægning i sit CV. Dette er trods alt ikke faktorer arbejdsgiveren må tage hensyn til da de vælger kandidater til en stilling. At vedhæfte et fotografi til sit CV er ikke en god idé. Dette gælder dog ikke ansøgninger indenfor underholdningsbranchen, hvor portrætfotografier er en del av ansøgningen.
En anden ting at tænke på er CV’ets længde. Sædvanligvis rekommanderes jobsøgende at begrænse sit CV til maks. 2 A4 sider – undersøgelser viser at den, der ansætter, bruger i snit 30 sekunder per CV for at scanne efter relevant erfaring og kompetence.
Med baggrund af den nuværende situation på arbejdsmarkedet er det vigtigt at forstå hvordan virksomheder bearbejder og vurderer CV’er og ansøgninger.
Den dystre sandhed er desværre at mange CV’er aldrig bliver læst af potentielle arbejdsgivere. Med nogen gange så mange som hundredvis af ansøgninger per stilling, har mange arbejdsgivere ikke tid til at gå alle ansøgninger der lander i mailboksen grundigt igennem.
Meget sandsynligt bliver resultatet af mange søgende per stilling at sorteringen af ansøgningerne ikke sker manuelt, men i stedet sorteres per automatik eller digitalt i forskellige rekrutteringssystem. Når sorteringen sker digitalt med hjælp af nøgleord er det vigtigt at bruge de rigtige ord og at granske stillingsannoncen for at fremhæve de kundskaber og erfaringer som arbejdsgiveren faktisk leder efter.
I begyndelsen af dit CV, efter din kontaktinformation som navn, adresse, telefon og e-mailadresse, er det godt hvis du gør det personligt ved at inkludere dine karrieremål (objectives) og også professionel styrke som hjælper dig at skille dig ud fra mængden.
Derefter kan du skrive din erhvervserfaring i omvendt kronologisk orden og så bagefter din uddannelse. Hver erfaring sammenstilles på et par linjer.
Husk at dine kvalifikationer og tidligere arbejdsgivere måske ikke umiddelbart genkendes af en arbejdsgiver i udlandet, så tænk grundigt over, hvordan du kan oversætte og forklare din erfaring så din potentielle arbejdsgiver forstår det.
Hvis muligt kan du give detaljer omkring sprogkundskaber, frivilligt arbejde, relevante professionelle  kvalifikationer og medlemskab i foreninger og personlige interesser. Med tanke på den tunge betoning af teknisk kompetence i mange sektorer, kan det også være til hjælp at liste datakundskaber som applikationer, program og sprog.
Desuden bør vægten af et personligt brev ikke undervurderes. Mens et CV lister informationen om den søgende i punktform, giver det personlige brev en mulighed at løfte frem de bløde værdier som ikke kan nævnes i et CV.
Det er også i det personlige brev den søgende kan angive relevant personlig information, som arbejdstilladelse, kørekort, tilgængelighed samt grunden til at man er interesseret af virksomheden.
Selvfølgelig bør du kontrollere både CV og brev før du sender din ansøgning af sted, så ingen mistag eller stavefejl er sneget sig ind. Dette kan være noget som gør at arbejdsgiveren ikke går videre med kandidaten. Det er også vigtigt at ikke lyve eller forskønne sine kvalifikationer.
Foruden stillingsannoncer, kan Monsters cirka 60 lokale websteder rundt om i verden tilbyde CV-skabeloner afpassede efter f.eks. branche. De giver også, i lighed med den danske site, praktiske tip om at søge job og forberede sig for interviews og meget mere.
Thelocal.se for Monster.
Interessante links for dig der søger job i udlandet: 
·         CV-skabeloner Storbritannien
·         CV-skabeloner USA
·         CV-skabeloner Canada  

Back to top