Skip to main content

Tips til dig som vil være forberedt

Tips til dig som vil være forberedt

At være til jobsamtale er både sjovt og lidt nervepirrende, men det kræver en del forberedelse. Ofte dukker lønspørgsmålet op hen imod slutningen af samtalen, og der er ingen genvej til hvordan du skal lykkes med lønforhandling, men du øger dine chancer for at få den løn du gerne vil have, hvis du er forberedt.

Fakta
Skriv aldrig under på en ansættelseskontrakt før I er blevet enige om lønnen. Inden du kommer med dit udspil, er der en del fakta du skal have overblik over. Du bør vide hvilken slags opgaver og ansvar du får, om du får betalt for overarbejde og hvad der er af personalegoder, f.eks. frokostordning eller træning.

Information
Find ud af cirka på hvilket lønniveau, din uddannelsesgruppe befinder sig. Husk dog at det er et cirkaniveau, som kan variere op og ned afhængig af dine egne erfaringer, hvilken branche du arbejder indenfor osv.

Sæt mål
En smart idé er at sætte et konkret mål for hvad du vil have i løn. Når du så forhandler kan du foreslå mere end din målløn. På den måde har du råd til at forhandle lidt ned og stadig få det, du vil have, samtidigt med at arbejdsgiveren også er tilfreds med forhandlingen. Det er dog naturligvis vigtigt at dit mål er realistisk. Tænk på hvilke erfaringer og egenskaber du har som er vigtige for arbejdet, og prøv at se det hele med arbejdsgiverens øjne.

Ha gode argumenter
Når du har overvejet de vigtige erfaringer og egenskaber, kan du samle gode argumenter. Vær tydelig og saglig. Når I er kommet så lagt som til at diskutere løn, er firmaet meget interesseret i dig. Det er meget sjældent at nogen bliver sorteret bort på grund af for højt lønforslag, men hav argumenterne på plads. En anden gylden regel er ikke at blande sin privatøkonomi ind i diskussionen, som f.eks. at du har dyre lån eller dyre vaner.

Vær fleksibel
Vis at du er åben for diskussion når det drejer sig om dit lønforslag. Det er også en god idé at have bestemt en minimumsløn inden samtalen. På den måde ved du hele tiden hvor du står i diskussionen.

Mulighederne er mere interessante
Vent med løndiskussionen så meget du kan. Til en jobsamtale er det trods alt dine fremtidige arbejdsopgaver og udviklingsmuligheder som er interessante.


Back to top