Skip to main content

Vær smart når du søger nyt job

Vær smart når du søger nyt job

Monster Worldwide Scandiavia

Planlæg jobskiftet

  • Vær diskret og skilt ikke med dine intentioner
  • Før eller senere skal du snakke med din chef
  • Vær professionel og gå med stil

Hvis du ikke kan lide dit job, bør du forlade det i tide. Det mindsker risikoen for at din vantrivsel fører til modsætninger og ballade, som du og din fremtidige karriere kommer til at lide under.

Sæt dig nogle mål når du planlægger at skifte job eller karriere, for eksempel: ’ Jeg vil sidde i en ny stilling om 4 måneder. Dette må jeg gøre, hvis jeg skal nå det jeg gerne vil.’ Hvis du er utilfreds, så vis det ikke til andre på din arbejdsplads. Vil du gerne fortsætte i virksomheden, men i et andet job, så diskuter mulighederne med personaleafdelingen.

Vær diskret

Jobsøgningen skal ske diskret. Telefonsamtaler til og fra potentielle arbejdsgivere skal se uden for kontortid eller i lukkede rum, surf ikke rundt på job-sites, og fortæl ikke noget til kolleger selv om det føles nødvendigt eller tillokkende. Mail gerne fra en hotmail adresse eller lignende, ikke fra din mail adresse på jobbet. Brug af netværket gennem virksomhedens kontakter, kunder etc. skal også ske diskret. Mind gerne dem du taler med om dette, eller udspørg dem uden at de kan regne ud hvad du vil, hvis det føles bedre. Det sidste du ønsker er, at din chef finder ud af noget, inden du selv har fået sagt det.

Hvad du ikke skal gøre

Efterlad ikke din kalender åben med ’Samtale’ skrevet med store bogstaver.

Hvis du skal ’til tandlægen’ og samme dag kommer i dit nyeste sæt tøj, er du nem at gennemskue – isæt hvis det sker tre gange på tre uger. Tag hellere en feriedag, hvis du har muligheden.

Pral ikke med fantastiske jobtilbud og samtaler, selv om du har fortalt dine kolleger om dine planer – misundelse kan være en grim ting.

Selv om din chef er ubehagelig, så udelad dette af diskussionen, hvor fristende det end må være at bringe det op.

Hvad skal du sige til chefen?
Hvis du er træt af dit job og gerne vil videre, skal du før eller senere snakke med din chef. Forsøg at fortæl hvad du har at sige ved et møde i ro og mag.
Overvej at tage emnet op som en sag der drejer som om dig og din fremtid. Snak om hvilke gode erfaringer du har fået i dit nuværende job og om hvordan du gerne vil videre.
Det kan være din chef bliver lidt forskrækket, men det er egentligt ikke dit problem. Hvis du kan lide hende/ham, skal du endelig sige det. Hvis du ikke kan, er det i hvert tilfælde fint, hvis du kan komme med lidt opmuntring.

Hvis min chef ikke støtter mig?
Det er ikke sandsynligt at din chef forsøger at lægge en hindring for dig i forhold til din nye arbejdsgiver, bare for at beholde dig. Men hvis du mistænker dette, skal du sikre dig, at du har andre gode referencer.
Hvis der findes en HRM (Human Resource Manager) på din arbejdsplads, kan du forberede dig ved at snakke med ham/hende. Bed om hjælp til at få sagt hvad du vil sige. (Hvis man er meget opsat på at beholde dig, kan det jo være du bliver tilbud et mere attraktivt job i samme virksomhed.)

Gå med stil
Når du stopper skal du være diplomatisk og klog. Gør dit bedste til ansættelsens sidste dag og tilbyd at oplære din erstatning, hvis der er tid til det. I skal skilles som venner, hvis det er muligt. Man ved aldrig om dine gamle kolleger eller chefer er fremtidige kunder, kontakter eller referencer. Tænk altid på at gøre det, som bedst tjener dine langsigtede interesser, og gå med stil!


Back to top